Een écht belangrijk onderdeel voor het laten groeien van jouw bedrijf is jouw marketingplan Veel ondernemers zien de marketing taken als iets voor ‘erbij’, maar eigenlijk hoort het een van jouw hoofdprioriteiten te zijn. Door hier regelmatig aan te werken zorg je ervoor dat je jouw bedrijf op een goede manier op de kaart zet. En dat is nou precies wat we willen! Hoe meer tijd je in jouw marketing stopt, hoe meer verkopen je eruit gaat krijgen. Trust me!
Daarom is het verstandig om aan de slag te gaan met een marketingplan en dat is precies waar we het vandaag over gaan hebben! Eerst zal ik in het kort vertellen wat er in een marketingplan staat en daarna ga ik alle losse onderdelen gaan behandelen. Mocht je na afloop van dit artikel nog vragen hebben over het maken van een marketingplan, laat het mij dan even weten! Ik vind het heel leuk om je verder te helpen!
In een marketingplan komen de volgende onderdelen aan bod:
- Een SWOT-Analyse
- Jouw marketingdoelen. Wat wil je precies bereiken?
- Jouw ideale klant, wie wil je precies bereiken en waarom?
- Jouw branding, wie ben jij als bedrijf?
- Jullie marketingmix (denk aan de 5 p’s)
- Het marketingbudget
- Een planning
SWOT-Analyse
Ik zal beginnen met het toelichten van de SWOT-Analyse. Wanneer we het hier over hebben kijken we naar de Strenghts, Weaknesses, Opportunities en Threads. Laten we beginnen met de interne analyse. Kortom, alles over jouw bedrijf zelf. Bij strenghts ga je kijken naar jouw krachten. Wat maakt jouw bedrijf uniek en sterk? Waarom kopen jouw klanten iets bij jou, en niet bij de concurrent? Vervolgens ga je door naar de weaknesses. Dit is eigenlijk precies het tegenovergestelde. Wat zijn jouw minder sterke punten als bedrijf? Als je er even niet op komt, is dat helemaal niet erg, hoor! Dit gaat vaak niet over een dag ijs.
Als je goed hebt nagedacht over jouw interne analyse gaan we door met de externe analyse. Oftewel; de opportunities en threads. Wat zijn jouw kansen in de markt? En wat zijn dingen die een negatieve invloed kunnen hebben op jouw bedrijf? Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe wet of regelgeving of bijvoorbeeld nieuwe trends op marketinggebied.
Nogmaals, denk hier echt goed over na. Als je dit echt goed voor jezelf op een rijtje zet, dan gaat dit je later alleen maar verder helpen. Kom je er even niet uit? Laat het dan even rusten en ga de volgende keer verder.
Doelen
Zodra je de SWOT-Analyse op een rijtje hebt gezet gaan we kijken naar jouw doelen. Wat wil je graag bereiken? Wil je bijvoorbeeld meer naamsbekendheid? Of wil je meer sales draaien? Denk goed na over jouw doelen. Maak ze dan ook SMART. Dit staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Dit kan zoiets zijn als:
‘’Voor 1 december 2022 wil ik 100 nieuwe aanvragen via ThePerfectWedding.nl hebben gegenereerd.’’ Dit doel is meetbaar, realistisch, acceptabel, tijdsgebonden en specifiek. Daarnaast kun je hier ook niet meer onderuit! Naja, alles kan, maar het staat wel gewoon strak op papier. Als je bijvoorbeeld opschrijft: ‘’Ik wil meer aanvragen bij ThePerfectWedding.nl’’, is dit niet meetbaar en daardoor ook niet echt een goed doel. Als je er dan bijvoorbeeld 10 haalt, dan heb je er in principe meer, maar ben je dan echt tevreden? Daarnaast word je veel creatiever als je jouw doelen op een SMART manier opschrijft omdat je het écht wilt halen!
Jouw ideale klant
Het volgende onderdeel is kijken naar jouw ideale klant. Ik zal hier een kleine introductie opgeven, maar ik heb hier ook een cursus over gemaakt. Jouw ideale klanten zijn klanten die echt passen bij wat je doet, hoe je dat doet en waarom je dat doet. Het zijn klanten die ook écht op zoek zijn naar jou! Als je weet wie jouw ideale klanten zijn dan kun je hier ook beter op inspelen. Als je bijvoorbeeld een vegan tassen bedrijf hebt en ineens tassen van leer gaat verkopen, dan kun je verwachten dat de klanten die je had niet meer bij je willen kopen. Dit is namelijk niet de waarde waar zij achter willen staan. Als je dus niet weet wie jouw ideale klanten zijn, kun je soms heel veel vlakken verkeerd raken en raak je uiteindelijk klanten kwijt.
Brand Design
Daarna gaan we kijken naar jouw branding. Wie ben je als bedrijf? Als je aan Nike denkt, wat voel je dan? Juist, snelheid sportief, stoer, fit. Maar als je denkt aan bijvoorbeeld Tommy Hilfiger dan voel je weer rust, trendy, vrouwelijk. Merken willen dat je dat voelt. Ga eens bij jezelf na. Wat wil je uitstralen, wie wil je aantrekken? Wat voor gevoel wil je dat mensen krijgen als ze op jouw website komen? Een sterke branding kan dit gevoel versterken en ervoor zorgen dat je de juiste klanten aantrekt. Wil je weten hoe je een sterke branding maakt? Ook hier heb ik een cursus over gemaakt waarin je precies leert hoe je dit aan kunt pakken.
Marketingmix
Het volgende hoofdstuk in jouw marketingplan gaat over de juiste marketingmix. Denk hierbij aan de 5p’s:
- Prijs (wat is de prijs van jouw product en in welk segment zit je?)
- Product (wat verkoop je precies?)
- Plaats (waar verkoop je jouw producten of diensten? Online, offline, in welk land en in welke stad?)
- Promotie (Hoe wil je jouw producten of diensten op de kaart zetten?)
- Personeel (Wat voor soort personeel heb je nodig en wat voor soort type mensen wil je inhuren?)
Ga er lekker voor zitten, zet een cappuccino en denk na over deze onderwerpen. Het hoeft echt geen uitgebreid boekwerk te worden, maar zorg ervoor dat je alles duidelijk op een rijtje zet voor jezelf. Het lijkt misschien onbelangrijk, maar geloof me, uiteindelijk ben je er blij mee als je alles op een rijtje hebt staan. Het is daarna ook makkelijker om een marketingplan te maken.
Jouw budget
Zodra je dit allemaal op een rijtje hebt gezet gaan we aan de slag met het vaststellen van jouw marketingbudget. Hoeveel geld wil je spenderen aan jouw marketing? Denk hierbij aan de 5 p’s en verdeel het budget per onderdeel. Zo kun je makkelijker kijken wat je voor welk onderdeel kunt bewerkstelligen omdat je weet hoeveel budget er is. Dit is veel makkelijker in het plannen van jouw marketingcampagne.
Een goede planning
Het laatste onderdeel dat er in jouw marketingplan voorkomt, is ‘planning’. Ga aan de slag met bijzondere data die van toepassing zijn voor jouw bedrijf. Verkoop je bijvoorbeeld bruidsjurken, dan kun je rondom black friday bijvoorbeeld een leuke actie bedenken. Ben je een fotograaf? Dan is wereld fotografie dag misschien een leuk haakje. Je kunt het zo gek niet bedenken hoor, er zijn tegenwoordig overal nationale dagen voor, maar het is wel handig om leuke haakjes te vinden voor jouw planning. Daarnaast kun je ook denken aan seizoenen, nieuwe collecties, etc. Wees lekker creatief!
Zodra je jouw marketingplan hebt gemaakt, is het verstandig om een meeting in te plannen met jouw (marketing) team zodat iedereen af weet van de planning voor het aankomend seizoen, maand of jaar. Zo weet je zeker dat alle neuzen dezelfde kant op staan.
Het is natuurlijk altijd mogelijk om aanpassingen te doen aan jouw marketingplan, maar probeer er wel voor te zorgen dat je er zoveel mogelijk aan vasthoudt. De visie die je had toen je dit plan maakte, was er natuurlijk niet voor niets!
Heel veel succes! En nogmaals, mocht je vragen hebben help ik je graag verder!
+ show Comments
- Hide Comments
liefs Sarah